Veel gestelde vragen over het rooster
Is mijn houtkachel geschikt voor het kachelrooster.
Ja, in principe is elke houtkachel geschikt voor het kachelrooster. Plaatsing op een vlakke dichte bodem is natuurlijk het geschiktst. Hierbij dient de primaire verbranding-lucht van voren of achter of van boven te komen. In het geval van een open rooster in de bodem neemt u een Mono-kachelrooster, die plaatst u eenvoudig erom heen. (Dit mag een vast of afsluitbaar onderrooster bevatten)
– Past het rooster altijd in mijn houtkachel.
Ja, Het rooster is gemaakt op een standaard maat zodat het in veel houtkachels past. Mocht dit niet zo zijn dan kunt u dit simpel in de breedte een lengte aanpassen en op maat zetten. De te grote stukjes zaagt u er gewoon vanaf. Neem er één die zo dicht mogelijk bij de maat komt, en bij het vermogen van de haard.
– Is de hoogte van het kachelrooster een probleem voor het plaatsen in mijn houtkachel.
Nee, de hoogte zal nooit een probleem zijn omdat bij het stoken in een houtkachel met los geplaatst hout dezelfde hoogte bij het vullen wordt bereikt, u gaat er namelijk minder hout inleggen. Bovendien starten de vlammen onder het hout waardoor uiteindelijk de vlamhoogte kleiner wordt. Dit is ongeveer de dikte van het opgelegde hout.
– Kan ik alle soorten hout op het rooster stoken.
Ja, alle inlandse houtsoorten kunnen op de roosters worden gestookt zonder problemen. Tropische hardhout soorten worden afgeraden.
– Is het rooster wel bestand tegen de hoge temperaturen die ontstaan.
Ja, de roosters zijn van een zeer hitte bestendige staal soort gemaakt, en kunnen met gemak piek-temperaturen aan tot 1400 ⁰C. Normaal komen vlam-temperaturen voor bij een mono-verbranding van 1000 tot 1150 ⁰C, en bij een 2 fase-verbranding 1200 tot 1300 ⁰C (deze worden onder het hout bereikt anders dan bij een mono-verbranding).
– Is mijn Houthaard wel bestand tegen die hogere temperaturen.
Jazeker is uw Houthaard bestand tegen deze temperaturen. U gaat er minder hout opleggen doordat de combinatie van de 2 fasen-verbranding efficiënter werkt. Deze hoge temperaturen werken alleen in het rooster gebied onder het opgelegde hout en niet daarbuiten. Het is dus absoluut veilig om een rooster te gebruiken.
– In welke typen Hout-/Haarden en -/Kachels kunnen de roosters worden geplaatst.
De haardsoorten zijn: Voorzet haarden, Inzethaarden, Liftdeurhaarden, Vrijstaande kachels, Openhaarden, Schouwen met een open en gesloten uitvoering, Buitenhaarden en vuurschalen.
Het ene waar u op kunt letten is de maat en het vermogen van het rooster. 5 -10 KW voor het mono en kachelrooster. 5 -15 KW voor het brede kachelrooster. En 15 – 30 KW voor de Grote Haardroosters. Dit vermogen vind u op het naamplaatje van uw haard of in de technische handleiding.
Algemeen antwoord van klanten is: We beleven meer stookplezier zonder rook, samen met een prachtig net vuur en sparen ook nog eens op de houtvoorraad en milieu.