Houtopslag perfect drogend = de bron waar alles vanaf…
Droog hout < 15 % vocht is het belangrijkste wat u nodig heeft om perfect te kunnen stoken, Hoe dat leest u op deze pagina.
Eerst je huis isoleren met name dak, muren en vloeren blijven natuurlijk voorop staan als het op een minimale houtopslag aankomt. Dit bepaald n.l. de warmte hoeveelheid die na isolatie nodig is, samen met de te kiezen schoorsteen en houthaard die erbij hoort.
Kijk eerst eens naar de breedte van de kachelbodem, als deze in de buurt van 33 cm of 50 cm komt, dan kunt u de diepte of breedte (in Meters) van de houtopslag eenvoudig op aanpassen. Dit maakt het hout plaatsen(stapelen) straks ook makkelijker. Maathout is gemakkelijk te maken met een hydraulische hout-klover. Maathout stoken(bijvoorbeeld 7 cm dik en 33 cm lengte) zorgt er ook voor dat u de brandstof/luchtverhouding van de houthaard niet elke keer moet bij regelen. Laatste een groot voordeel om constant milieuvriendelijk (zonder veel CO) hout te verbranden. (uitzondering hierop zijn: automatisch lucht geregelde houthaarden) Als u haardhout koopt, vraag dan aan de houthandelaar waar dit vandaan komt. Hout dat uit verre landen getransporteerd (transsport veroorzaakt veel CO2 met een bodembrandstof als Diesel) wordt verdient het niet om hier te worden opgestookt.
Om te bepalen hoeveel haardhout u zou moeten opslaan, kunt u het gasverbruik minus warm-water verbruik/jaar(ongeveer 100-200 M3) nemen van afgelopen 3 tal winters. Deel dit door 3 om het gemiddelde te krijgen. De energiewaarde die in 1 M3 aardgas zit is te vergelijken met 2 kg hardhout. U vermenigvuldigd nu het gemiddelde aardgasverbruik met 2 en u heeft het getal dat de totale energie waarde in Kilogrammen hout die u vraagt voor verwarmen van uw woning. In 1 M3 hout zit ongeveer 700 kg aan haardhout. Deel nu de totale waarde door die 700 en u heeft het aantal M3 dat u kunt opslaan.
Voorbeeld 1: U gebruikt gemiddeld 2000 M3 aardgas per jaar inclusief aftrek warm-water verbruik bij een matig geïsoleerde woning. Vermenigvuldigd met 2 geeft dit 4000 Kg hardhout. U deelt dit door 700 (kg/M3) en u kunt dan 5.7 M3 hardhout /jaar opslaan.
Voorbeeld 2: U gebruikt gemiddeld 1000 M3 aardgas per jaar inclusief aftrek warm-water verbruik bij een goed geïsoleerde woning. Hier heeft men een houtopslag van 2.85 M3 nodig. (We hebben dit zo bepaald dat geen rekening is gehouden met het soort huis, alleen wat u verbruikt)
De voordelen van nat hout, als je het wil stoken.
Nat hout:
– is veel zwaarder dan droog hout als je het verplaatst.
– klooft en zaagt gemakkelijk.
– is kil en koud, en droogt niet bij regen zonder overkapping.
– is een ideale voedingsbodem voor mos groei.
– houdt van paddenstoelen.
– kan gaan schimmelen als het niet geventileerd wordt opgeslagen.
– houdt de bast stevig vast.
– trekt gemakkelijk ongedierte aan, muizen, ratten, en insecten die van hout en bast houden.
– geeft een dof geluid als je twee blokken tegen elkaar slaat.
– dit hout is niet aan te slepen, zoveel warmte geeft het. 2 Kilowatt/kg bij nat hout en 4 Kilowatt/kg bij droog hout aan warmte.
– geeft veel hout-/ en koolresten in de haard.
– de bouwmarkt en zelfs de tuinbedrijven hebben het, en!, het is nog duur ook.
– zorgt ervoor dat je echtgenoot de trui aan moet trekken omdat het te koud blijft.
– geeft een onaangenaam gevoel.
– geeft een gestoorde rust als het vuur uit gaat.
– laat de gezelligheid verdwijnen.
– zorgt dat je de visite snel kwijt raakt.
– brandt slecht, het hout wil niet aanbranden of starten, de haard komt niet op temperatuur.
– hierbij zijn haardwanden zwart en blijven zwart.
– zorgt dat er weinig vlammen zichtbaar zijn, s’ avonds minder licht in de kamer.
– rookt ontzettend tijdens het stoken, absoluut kans op contact met de buren en overheid.
– zal de ruit bruin tot zwart worden en blijven.
– zorgt dat de ruit moeilijk is schoon te krijgen
– geeft creosoot in de schoorsteen die uiteindelijk je schoorsteen zal schoon-branden.
– zal de brandweer werk bezorgen, dit wordt gratis geregeld.
– daar is de verzekering niet blij mee.
– geeft geen droog roet dat makkelijk uit de schoorsteen is te verwijderen.
– zal ervoor zorgen dat je de schoorsteenveger een slechte dag bezorgd.
Dit zijn de redenen waarom je droog hout wil stoken met alle voordelen die erbij horen.
Droog hout is gemakkelijk te herkennen:
– Het is lichter in gewicht, doordat het water grotendeels is verdampt na 2 jaar droge opslag.
– Het geeft een hogere toon als je 2 stukken tegen elkaar slaat.
– Het heeft een lager vochtgehalte <15 % is het beste stookhout.( meten op een doorgekliefd oppervlak is de juiste methode)
– De bast zal gemakkelijk loslaten. (let hierop als je droog hout koopt van houthandelaren)
– Hardhout kun je niet met je nagel indrukken.
– Is moeilijker buigbaar.
– Kan onaangename splinters geven in de huid.( daarom bij het verwerken van hout de PBM’s gebruiken)
– Brandt erg gemakkelijk aan als het klein volume hout betreft.
– Geeft nauwelijks tot geen rookvorming bij de start.
– Geeft de hoogste haalbare warmte hoeveelheid per kilogram hout, namelijk 4,5 Kilowatt.
Haardhout dat geforceerd in een oven gedroogd is verliest al 10 – 15% van z’n warmtecapaciteit door verlies aan lichte koolwaterstoffen die ontsnappen tijdens dit snelle proces. Hout dat via natuurlijke droging wordt neergelegd behoud z’n warmtecapaciteit doordat dit proces verloopt over zeer lange tijd. De ideale stapelmethode zoals verderop is aangegeven geeft een snellere droging tweezijdig dan vast naast elkaar gestapeld hout, laatste droogt minder in de lengte van het houtblok en geeft meer last van schimmelvorming (vooral bij weinig wind). Haardhout heeft net als een spons de eigenschap weer vocht op te nemen in het natte jaargetijde. Het is daarom handig om hout een week van te voren binnen te leggen zodat dit vocht weer kan uittreden.
Schimmelvorming groeit het makkelijkst in het vochtig hout van 30% en meer, en zet dit hout om naar een rottingsproces dat waardoor hout gaat verpulveren en uiteen valt. De energiewaarde zal gaan dalen tot wel 50 %. U kunt dit gemakkelijk zien aan de lichte kleuren op het houtvlak en aan de zijkanten. Let hierop als u hout aangeboden krijgt van uw Leverancier.
Houtlevering gaat meestal in los gestorte kuubs, dit komt overeen met de op deze pagina gestapelde kuubs. Hout opslaan begint meestal met kloven. Rondhout altijd eerst splijten hoe klein dit ook is, de bast belemmert de verbranding en geeft veel CO. Dit gaat minder vermoeiend met een elektrische/hydraulische kloofmachine (kloofkracht minimaal 4 ton zie Google, kosten vanaf 200 Euro) of een Logmatic klover voor de liefhebber van spierkracht. Bij spierkracht is het hout te plaatsen in een oude autoband een goede optie. Er zijn zelfs kloofbijlen te koop die aan het einde van de weinig slagkracht het blok hout meteen volledig splijten. Om de juiste maat te kloven is het handig één exemplaar van de juiste maat in het zicht te leggen. Als u klooft met een kloofmachine, houd je voldoende aanmaakhout over aan stukjes om mee aan te steken. Tip! Om de kloofkracht te verminderen kun je de bijlpunt invetten met olie of vet.
Maak gebruik van 7 cm dik hout (lengte ongeveer 35 cm) dat 2 jaar onder een goed ventilerend afdak heeft gelegen. (zie bovenaanzicht Houtopslag tekening en foto’s) Zeer effectief drogen is haardhout kruislings stapelen met een centimeter tussenruimte, zodat de wind er aan de voorzijde en zijkanten door kan. Het hout is dus sneller droog zonder schimmelvorming.
Tweezijdige ventilatie zoals hieronder beschreven laat het hout het snelst absoluut drogen. (zie grafiek beneden, wij werken er al jaren tot volle tevredenheid mee)
Dus zoals tekening aangeeft 1e laag aan elkaar leggen, 2e laag 1 cm tussenruimte houden in de breedte van de opslagruimte, en de 3e laag weer als de eerste leggen, enz. stapelen in stère vorm/m3. Om de stapel stevig te houden kun je om de 50 cm hoogte dit met een stuk hout overbruggen. Deze wijze van kruislings hout stapelen voorkomt absoluut, dat hout nat blijft of gaat schimmelen. Door nat hout naast elkaar stapelen is er te weinig luchtdoorstroming waardoor schimmelproblemen direct ontstaan bij weinig wind en vochtig weer. Dit wil je niet als je een passie hebt voor goed hout stoken. Wij hebben dit al voor u uitgetest met opmerkelijke resultaten, zie grafieken. Doe uzelf dus een plezier, wij wensen u alvast veel stookplezier.
Onthoud dat warme lucht veel vocht kan bevatten, daardoor droogt hout in het warme jaargetijde sneller, natuurlijk droogt hout ook bij lage temperatuur en lage relatieve vochtigheid van de lucht, alleen langzamer. In de winter hout bestellen of halen, en in het vroege voorjaar verwerken geeft je bovenstaand voordeel. Leg de eerste laag altijd van de grond af, door bijv. eerst betonnen banden te leggen met daarover een laag dik plastic, waarna er ongeveer 4 tot 8 m3 haardhout geplaatst kan worden. Een dubbele voorraad zorgt hiervoor dat je elk jaar kunt stoken en drogen. Wist u dat een accumulerende houthaard met een gewicht van ongeveer 2000 kg speksteen veel minder hout gebruikt, dit kan zelfs dalen tot 2 m3/winter. <de woning die hier bij past heeft een gas – verbruik van 5000 M3 per jaar, let wel op: door stralingswarmte kan het 24 uur duren voordat er opnieuw gestookt behoeft te worden vandaar dat het houtgebruik zo laag is >.
Zorg dat het grootste oppervlak van de houtopslag aan de zonzijde “op het zuiden” ligt, en dat door twee open zijkanten de wind kan blazen. <In Nederland komt de wind meestal vanuit het Zuid-Westen>. Hierbij is na 6 maanden het vochtgehalte van vele houtsoorten al gezakt tot onder de 20%. (met houtvochtmeter te meten, dit is een absoluut stuk hoofdgereedschap dat bij elke houtopslag hoort, vanaf 15 Euro te koop zie Google) Bouw geen houtopslag op het noorden of westen, het hout blijft dan te vochtig!. Voorkom dat haardhout dat aan de zijkanten van de houtopslag ligt nat wordt, door de zijkanten in “jaloezie-vorm” te maken .( denk aan de “Louvre” kastdeurtjes slaapkamer, zie foto) Bij regen/sneeuw in het najaar, voorzijde afdekken met bouwmarktzeil ( met zeil-ogen), hierbij ventileert het hout het door de zijkant openingen.
Een pannendak is het meest ventilerend. Laat het dak aan de achterzijde niet naar beneden lopen als de houtopslag tegen een muur of schutting wordt geplaatst. Om absorberen van regen(spat)water en zand in het hout te voorkomen kun je de eerste 3 lagen afschermen met een houten plank.(zie foto en grafiek verloop droging hout) Wil je de houtopslag en of tuinhuis wanden en staanders schilderen dan kun je gekookte lijnolie (5 Euro/liter) nemen, dit is een natuurlijk product dat max. 4 jaar meegaat en hout goed beschermd. Lariks, Cederhout en Eiken hebben van nature geen bescherming nodig.
De houtsoorten die geschikt zijn om te stoken zijn hardhout waarbij Eiken, Beuken, Haagbeuk, en Fruitbomen de voorkeur hebben. Deze harde houtsoorten hebben de hoogste verbrandingswaarde door de langzame groei en vele dichte jaarringen, echter is Eiken wel looizuur houdend waardoor het minimaal 1 jaar/ 2 jaar beregend/gedroogd dient te worden om schade aan haard en schoorsteen te voorkomen. Berkenhout, Elzenhout, Vogelkers, Essenhout, Esdoorn, Lindehout, Taxushout, Walnoot, en Plantaan zijn de zachtere houtsoorten die ook goed gestookt kunnen worden, alleen ligt de verbrandingswaarde hiervan lager.
Azobé, Merantie, en Merbau raden we u niet aan omdat dit tropische hardhout-soorten zijn die langzaam groeien en deel uit maken van de grote zeer belangrijke natuurlijke kringlopen op Aarde en behouden dienen te worden. Bij deze laatst genoemde houtsoorten stookt u absoluut uw houthaard stuk. Om het hout goed te kunnen stoken met de hoogste verbrandingswaarde(zie grafiek verbrandingswaarde hout), is het handig dit een dag van te voren naar binnen te halen en bij de haard te leggen. De genoemde zachtere houtsoorten lenen zich uitstekend voor aanmaakhout.
Heeft u interesse in houtsoorten? Bezoek eens een “Arboretum”. Er is er vast wel één bij u in de buurt. Onbenutte landbouwgronden zouden goed gebruikt kunnen worden voor aanplant van nieuwe bomen(lees bospercelen). De overheid of energiebedrijven of u zelf zouden dit initiatief kunnen oppakken waardoor we het natuurlijke bos weer terug geven aan de natuur, wat wij ervan hebben genomen. Iedereen die hout gebruikt zou bij leven ook een boom of meerdere kunnen planten.
Hulde en dank aan alle boomkwekers en mensen die bossen weer aanplanten, of na houtkap! Met hout verwarmen, mits dit optimaal wordt verbrandt is de meest ecologische en economische wijze van verwarmen, waarbij geen bodembrandstoffen (Steenkolen, Turf, Bruinkool, aardolie en aardgas) worden gebruikt, dus ook geen onnodig CO2 voor de dampkring.
voorbeeld houtopslag
Zie ook houtopslag degelijk maken met tekening en foto’s.