Houtopslag – degelijk zelf maken

Houtopslag zelf maken. Stappenplan (Degelijke duurzame constructie, Storm- en Waterdicht met tweezijdige ventilatie)     zie ook Houtopslag.

Een afvalcontainer opslag kun je maken van 1 deel, zie tekening. We hebben alle opslagen zelf gebouwd.

Stap 1

Als je een handig bent kun je zelf de houtopslag van weerbestendig of tuinhout maken (beste en goedkoopste optie), waarvan de palen 6,5 a 7 cm dik in z.g.n. verzinkte paalhouders worden gezet. Deze paalhouders (alleen aan de voorzijde) kunnen in de grond worden verankerd met, beton en of een cement-zandmengsel  1 : 3 .  Tip! 1 – Gebruik vliegertouw voor het in lijn brengen van de paalhouders en een waterpas om de palen in het lood te krijgen, en zet de eerste paal even tweezijdig vast met steunlatten (hulp latje in de grond) . Tip! 2 – Let op de productiedatum van Beton of Kant- en Klaar Cement dit mag niet ouder zijn dan 4 maanden. Tip! 3 – Maak een materiaallijstje voor aankoop.

Stap 2

De dakbalken die op de palen komen, (in de vorm van “U” ramen zie tekening, breedte 62,5 cm)kunnen van 4,5 cm balken worden gemaakt, waarbij max. 1,25 meter breedte  door een paal dient te worden ondersteund. De dakbalken kunnen aan een muur of schutting(2 meter hoogte) met verzinkte balksteunen van 4,5 cm worden vastgezet op een plank (die in de volle breedte houtopslag aan muur of schutting is vastgezet. Bovenkant plank vastzetten op 1,9 meter hoogte. Let op hoogte voor dakpan en panlat is 7 cm, en er komt nog afdicht-band dikte bij.

Stap 3

De “U” raambalken kunnen met Houtdraadbouten (met Carrosserie ringen eronder) boven in de palen worden vastgezet op een hoek van min. 15 graden met de muur/schutting. De balk/paal verbinding zijwaarts kunnen met verzinkte stalen hoekjes worden vastgezet, waarna 1 buitenste paal aan een zijmuur of schutting wordt vastgezet. Tip! 4 – Voorboren 1e houtdikte voorkomt barsten van het hout tijdens het schroeven.

Stap 4

Als de houtopslag aan de beide hoeken vrij staan, kiest men voor stevige hoekverbindingen houtenpaal aan “U” raam, welke nu bestaan uit gegalvaniseerde stalen strips (maat 2 cm x 3o cm x 2 mm) die aan de binnenzijde onder 45 graden worden vastgezet.  Voor de bevestiging van de zijkant planken kun je twee 6.5 cm balken onder de buitenste balkhouders plaatsen, en vastschroeven op de muur of schutting.  Tip! 5 – Als je aan elke Bout of schroefpunt kogellager vet of vaseline smeert wordt de levensduur van de verbinding met een factor 3 verlengd, of gebruik Roest Vast Stalen. Maten zijn:

Houtdraadbouten  – M 6 x 100 mm, M 6 Plaatring, Spaanplaatschroeven – 50 x 5 mm en 25 x 4,5 mm.

Stap 5

Met pannen als dakbedekking dienen de nodige panlatten( 2 bij 3 cm) te worden geplaatst met een overlap van min. 7 cm tussen de pannen om water doorslag te voorkomen. Leg eerst 2 of 3 pannen op de maat van de panlatten, om te kijken of deze correct liggen, en schroef dan de panlatten erop. Deze pannen breedtemaat bijvoorbeeld snel-dek type 41 cm x 33 cm zijn werkend respectievelijk 5 pannen breed bij een houtopslag van 1,25 cm breed, en 9 pannen voor een houtopslag van 2,5 meter breed.  Voor de diepte van 7o cm heb je dit aantal dubbel nodig aan pannen, en voor een diepte van een 1 meter heb je deze 3 maal nodig. Van belang is de pannen met bitumenband of lood-plakband van 15 cm breed op de schutting of muur af te dichten. Dit om lekwater er achter te voorkomen. De panlatten steken aan beide zijden 5 cm over, om de eerste of de laatste pannen op te kunnen leggen.

Stap 6

De zijkanten kunnen dicht gemaakt worden met afgeronde tuinhout planken van 14 cm breed welke met doorboorde blokjes van panlattenhout aan de onderzijde worden vastgezet zodat de jaloezie-vorm hier ontstaat. Let op dat de laatst genoemde planken onderzijde waterpas ligt met de volgende bovenkant planken voor ventilatieopening van p.m. 2 cm. Moet je deze houtopslag aan de Noord of Westkant plaatsen dan kun je een z.g.n. overlapschuttingdeel 1,8 m x 1,8 m aan de voorzijde erin zetten met 4 haken die in de palen worden geschroefd. Een scharnierende tuinhout deur links of rechts plaatsen geeft dan makkelijk toegang tot het haardhout.  Alle gebruikte materialen kunnen bij een bouwmarkt of bouwbedrijven worden gekocht. Zet daarna het geheel in de gekookte lijnolie en je hebt een houtopslag voor 50 jaar stookplezier.

Zie verder de tekening en foto’s hieronder.    Succes verzekert voor minimaal 13% droog hout. Het aantal kubieke meters hout dat geplaatst kan worden is bij 70 cm diep en 1, 25 m breed is 1,3 M3. Bij 1meter diepte en 1,25 m breed is dit 2,0 M3 haardhout. Enzovoorts zie gegevens onder tekening.

Hier ziet u de bouw van de houtopslag in stappen

kachel